Lordoz Nedir?

Torikalombar (sırt ve bel) bölgesinde 45°-60° lik bir kavis, çukurluk (lordoz) vardır. Bu çukurun 60° den artması Hiper Lordoz yani bel çukurunun artması, 45° den azalması Hipo Lordoz yani bel çukurunun azalarak bel düzleşmesi olmasıdır.

Omurgaya arkadan baktığımız zaman omurların, birbiri üzerine diziliminden oluşan ve kafa ile leğen kemiğinin tam ortasından geçen, düz bir kolon olduğunu görürüz. Omurgamıza yandan bakınca ise böyle bir düz hat olmadığını ve omurların her birinin birbirleri ile bir açı yaparak oluşturduğu fizyolojik birtakım eğrilikler olduğunu görürüz.

İnsan omurgasına latarel açıdan (Yandan) bakıldığında, tam düz değildir ve “S” Şeklindedir. Servitorikal (Boyun ve sırt) bölgesinde 300-450‘ lik öne doğru eğiklik, hafif kamburluk (Kifoz) vardır. Torikalombar (sırt ve bel) bölgesinde 450-600 lik bir kavis, çukurluk (lordoz)  vardır.

Bu çukurun 600 den artması Hiper Lordoz yani bel çukurunun artması, 450 den azalması Hipo Lordoz yani bel çukurunun azalarak bel düzleşmesi olmasıdır.