Osteoporozun Sonucu Daima Kırık mıdır?

Kuşkusuz hayır. Fakat bu olasılık giderek tırmanıyor. Biz hekimler de bunu önlemeye çalışıyoruz. Bugün için, 50 yaşındaki bir kadının hayatı boyunca kalçasını kırma riski %17’dir. 70 yaşını aşan kadınların ise %40’ı kalça kırığı ile karşılaşırlar .

Kadınların %40’ı, 80 yaşına gelmeden en az bir omurgasını kırmaktadırlar. 50 yaş ve üzerindeki kadınların %15’inin ise el bileği kırılacaktır. 90’lı yıllarda A.B.D.’ de yılda 1.300.000 kırık meydana gelmekteydi. Bunun 500 bini omurgada, 250.000’ i kalçada, 225.000’ i ön kolda olmuştur.

Yani yaşam süresi arttıkça bu olasılık giderek artacak demektir. Zira 2050 yılında dünyada sadece osteoporoza bağlı 4.5 milyon kalça kırığı görüleceği tahmin ediliyor. Önümüzdeki 60 yıl içinde dünyada osteoporoza bağlı kırık görülme sıklığının 3 kat artması bekleniyor.

Düşme veya çarpma olmadan kırık oluşabilir mi ?

Nadiren belirgin bir neden olmaksızın veya kırılmayı gerektirmeyecek basit kayma veya çarpmalarla bile osteoporoza yakalanmış kemikler kolayca kırılabilir. Normal koşullarda insanlar bir oturma mesafesinden yere düştüklerinde bir şey olmaz. Ancak bu hastaların çok daha kısa mesafelerden düşmeleri ile veya basit bir hapşırmaları ile bile kemiklerinde kırıklar meydana gelebilmektedir. Hatta durup dururken kemiğin kırıldığı ve buna bağlı olarak kişinin dengesini kaybedip düştüğü durumlar bile olabilir.