Lordoz Türleri

Hiper Lordoz (Bel Çukurunun Artması) ve Hipo Lordoz (Bel Düzleşmesi) olarak ikiye ayrılır.

Hiper Lordoz (Bel Çukurunun Artması)

Hiper Lordoz belde, omurganın aşırı bir eğriliği olduğu bir durumdur. Genelde hamilelerde ve göbeği önde olan kişilerde daha sık gözükür. Omurga boyun, sırt ve bel kısmında kafanın ağırlığını desteklemek ve şok darbelerini emmek için doğal olarak kıvrımlara sahiptir. Lordoz bel yani lumber bölgedeki doğal kavis normalin üzerinde olduğunda oluşur. Bu durum omurgada aşırı basınca neden olup ağrıya yol açar.

Hiper Lordozu olan kişilerde genelde belde görünür bir kavis vardır. Kendilerine yandan bakıldığında bel, belli bir C şekli yapar. Ayrıca Hiper lordozu olan kişiler midelerini ve kalçalarını dışarıya doğru çıkarıyor gibi görünür. Lordozu kontrol etmenin en kolay yolu sert bir yüzeye sırt üstü yatmaktır. Elinizi sıkı bir şekilde belinizin altına kaydırabilmeniz gerekir. Eğer Hiper Lordozunuz varsa elinizle beliniz arasında ekstra boşluk olacaktır.

 

Hiper Lordozun Sebepleri Nelerdir ?

•Postürel Duruşu Bilmemek

Postür iskelet ve kas sistemimizin en az çaba ile olmamız gereken en ideal duruş olarak tanımlayabiliriz. Ayakta durduğumuzda doğru postürün çizgisi ve referans noktaları vardır.

Hiper Lordozun en önemli sebepleri, kişi postürel duruşu bilmediği için, ayakta durduğumuzda omurgamızı dik tutan postür kaslarımızın aktif olarak çalıştırmamaktadır. Kişi kalça kasını aktif çalıştırırken, karın kasını çalıştırmadığı zaman göbek öne doğru gelerek bel çukuru artacaktır.

 

•Hamilelik

Hamilelerde daha sık gözükür. Nedeni hamilelik ile birlikte göbeğin büyüyerek öne doğru gitmesi ile ağırlık merkezi de öne gider, vücut dengeyi sağlayabilmesi için üst gövde geri giderek bel çukuru da artarak Hiper Lordoz oluşur. Bu geçici dönem olmasına karşılık belde bıraktığı hasar kalıcı olabilir.

 

•Obezite

Hiper lordozun bir değer nedeni obezite yani aşırı kilodur. Kişinin kilosunun artmasıyla göbeği de öne doğru çıkacaktır. Öne giden göbek ile, ağırlık merkezi de öne gider, vücut dengeyi sağlayabilmesi için üst gövde geri giderek bel çukuru da artacak ve Hiper Lordoz oluşacaktır. Obezitenin hamilelikten farkı hamilelik gibi geçici olmamasıdır. Kilo devam ettiği sürece bel çukuru da devam edecektir.

•Osteoporoz

Kişi yaşlandıkça iskelet ve kas sistemi de zayıflayacaktır. Düzenli egzersiz yapılmadığı ve sağlıklı beslenilmediği için zayıflayan kemik ve kaslar omurgada deformasyonlara neden olacaktır.

•Ağır Okul Çantaları

Bir diğer sebep çocukların ağır okul çantalarıdır. Ağır okul çantaları, omurga sağlığı için uygun değildir. Çocukluk döneminde bel ve sırt ağrısına ve daha ileri yaşlarda yine bel ağrısı ve hiper lordoz gibi durumların gelişmesine zemin hazırlar. Teknoloji çağında büyüyen günümüz çocukları, vakitlerinin büyük çoğunluğunu, okul, dershane, evde ders çalışma ve bilgisayar başında geçirmektedir. Teknoloji ile haşır neşir olan çocuklar, çocukluk döneminde, hareket etmelerini sağlayan oyunlar veya sportif aktivitelerden uzak kaldıkları için iskelet ve kas sistemi yeteri kadar gelişmemektedir. Ağır sırt çantaları, çocuğun ağırlık merkezini geriye doğru götürecektir. Vücut dengeyi sağlayabilmek için kalçayı ve başı öne doğru götürmek zorunda kalacak ve hiper lordoza zemin hazırlayacaktır.

Hipo Lordoz(Bel Çukurunun Azalması)

Hipo Lordoz belde, omurganın olması gereken eğriliğin azaldığı bir durumdur. Hipo Lordoz, lumber yani bel bölgesindeki doğal kavisin normalin altında olduğunda oluşur. Genelde kaykılarak oturan kişilerde daha sık gözükür. Bu durum omurgada aşırı basınca neden olup ağrıya yol açar.

Hipo Lordozu olan kişilerde genelde belde görünür bir düzleşme vardır. Ayrıca Hip0 lordozu olan kişiler midelerini ve kalçalarını öne doğru çıkarıyor gibi görünür. Hipo Lordozu kontrol etmenin en kolay yolu sert bir yüzeye sırt üstü yatmaktır. Elinizi sıkı bir şekilde belinizin altına kaydırabilmeniz gerekir. Eğer Hip Lordozunuz varsa elinizle beliniz arasına zorla girecektir.

 

Hipo Lordozun Sebepleri Nelerdir ?

•Postürel Duruşu Bilmemek

Postür iskelet ve kas sistemimizin en az çaba ile olmamız gereken en ideal duruş olarak tanımlayabiliriz.

Ayakta durduğumuzda doğru postürün çizgisi ve referans noktaları vardır.

Hipo Lordozun en önemli sebepleri, kişi postürel duruşu bilmediği için, ayakta durduğumuzda omurgamızı dik tutan postür kaslarımızın aktif olarak çalıştırmamaktadır. Kişi kalça kasını, karın kasını çalıştırmadığı zaman göbek öne doğru gelerek bel çukuru artacaktır.

•Yanlış Oturma Pozisyonu

Günün uzun saatleri oturarak duran kişilerde, oturma pozisyonu çok önemlidir. Genelde kaykılarak dediğimiz kalçamızı oturduğumuz yerin önüne doğru getirerek bel boşluğumuzu artırarak oturuyoruz ve olması gereken omurgamızın “S” pozisyonu yerine belimizi tam tersi yönünde baskılayarak oturuyoruz. Bu şekilde oturuşlar omurgamızın bel bölgesini düzleştirerek Hipo Lordoz olmamıza neden olmaktadır.

•Osteoporoz

Kişi yaşlandıkça iskelet ve kas sistemi de zayıflayacaktır. Düzenli egzersiz yapılmadığı ve sağlıklı beslenilmediği için zayıflayan kemik ve kaslar omurgada deformasyonlara neden olacaktır.