Boyun Ağrıları ve Spor

Bazı spor türleri boyun ağrısı nedeni olabilir. Bunlardan başlıcaları güreş, basketbol, judo, boks, aletli jimnastik, otomobil ve yüzme sporlarıdır.

Güreş bu sporlar arasında en çok boyun omurgası zedelenmesine yol açan bir spor dalıdır. Zira bu sporda güreşçilerin yaptıkları ilk hareket el-ense çekmektir. Bunun dışında rakibinin boynunu kapmak döndürmek, sıkıştırmak sporun doğasında vardır.
Tuşa gelmemek için inanılmaz şekilde çabalayan güreşçilerin boyun omurgasının zedelenmesi kaçınılmazdır. O yüzden herhangi bir nedenle aşırı zedelenmiş bir boyun gördüğümüzde bu gibi omurgalar için “güreşçi boyunu” demek adet olmuştur. Güreşçilerin bu nedenle boyun filmlerini belli aralıklarla çektirmeleri bir fizik tedavi uzmanı nezaretinde düzenli egzersizler yapması maçlardan sonra bir süre koruyucu boyun korseleri kullanmaları önerilmektedir.

Bir başka boyun omurgasını zedeleyen spor dalı boks’tur. Devamlı kafasına, çenesine yumruk alan sporcuların omurgasının çok erkenden yıpranacağı muhakkaktır. Koruyucu kask kafayı korumakla beraber boyun için tam bir koruma sağlamamaktadır. Boksörler de tıpkı güreşçiler gibi takip altında olmaları şarttır. Diğer spor dalları ile uğraşan sporcuların da periyodik kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları ve koruyucu egzersizlere uymaları önerilmektedir.