Bel ve Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun, sırt ve belimizde bulunan omurlar arasında bulunan ve disk adı verilen koruyucu bir yastıkçık bulunmaktadır. Bu yastıkçığın görevi üst seviyeden gelen ağırlığın şiddetini azaltarak alt seviyelere eşit bir şekilde iletilmesini sağlamaktır.Disk iki tabakadan oluşur. Nukleus pulpozus (iç tabaka) ve anulus fibrozus (dış tabaka). Dış tabakanın yapısının herhangi bir nedenle bozulması sonucu yarı akışkan yani jöle kıvamında olan iç tabaka dışarıya çıkar. Hem kimyasal etkisiyle hem de omurilikteki sinirleri sıkıştırması sonucu olan tabloya “disk hernisi” yani “bel fıtığı” denir.

Omurgamız beyinden çıkıp tüm vücudumuza giden sinirleri barındıran, omuriliğimizi saran ve koruyan bir yapıdır. Omurgamız birbiri üzerine dizilmiş toplam 33 kemikten (omur) oluşmaktadır. Bunlar;

  • Servikal (boyun) 7 adet
  • Torakal (sırt) 12 adet
  • Lomber (Bel) 5 adet
  • Sakral ve koksiks (kuyruk sokumu) 9 adet

Omurgaya Posterior (Arka) açıdan baktığımız zaman omurların, birbiri üzerine diziliminden oluşan ve kafa ile leğen kemiğinin tam ortasından geçen, düz bir kolon olduğunu görürüz.

Omurgamıza Latarel (Yandan) açıdan bakıldığında, tam düz değildir ve “S” Şeklindedir. Servitorikal (Boyun ve sırt) bölgesinde 300-450‘ lik öne doğru eğiklik, hafif kamburluk (Kifoz) vardır. Torikalombar (sırt ve bel) bölgesinde 450-600 lik bir kavis, çukurluk (lordoz)  vardır.

Boyun, sırt ve belimizde bulunan omurlar arasında bulunan ve disk adı verilen koruyucu bir yastıkçık bulunmaktadır. Bu yastıkçığın görevi üst seviyeden gelen ağırlığın şiddetini azaltarak alt seviyelere eşit

Disk iki tabakadan oluşur. Nukleus pulpozus (iç tabaka) ve anulus fibrozus (dış tabaka). Dış tabakanın yapısının herhangi bir nedenle bozulması sonucu yarı akışkan yani jöle kıvamında olan iç tabaka dışarıya çıkar. Hem kimyasal etkisiyle hem de omurilikteki sinirleri sıkıştırması sonucu olan tabloya “disk hernisi” yani “bel fıtığı” denir. Diskin iç tabakasının fıtıklaşması sonucu açığa çıkan kimyasal maddeler bel ağrısına neden olur. Yine fıtıklaşan diskin omurilikteki siniri sıkıştırması sonucu belden bacağa ve ayağa giden sinirlerin uyarılmasına bu da bacak ve ayakta uyuşukluğa ve güç kaybına neden olmaktadır.