Modern Çağ Hastalığı

Bel ağrısı günümüzde " Modern Çağın" hastalıkları olarak kabul edilmelidir.

Çünkü; artık işimiz gereği günümüzü neredeyse tamamen oturarak geçiriyoruz. Bunun sonucu bel ve çevresindeki adale ve bağlar giderek zayıflıyor. Bu da omurgadaki disklerin üzerine binen yükleri artırıyor.

Hayvanlarda bel kavsi insanlardan farklı olarak dışbükeydir. Ayağa kalkabilmek için belde biriçbükey konumda kavis (omurga eğimi) olmalıdır. İnsanlar yaşamlarında ayakta durmanın bedelini bel ağrısı çekerek öderler. Dışbükey kavis hayvanların ayakta durmasını engeller. Fakat aynı kavis (dışbükey olması) bel ağrısından da hayvanı korur.

Modern yaşam ve çevre koşullarında yaşamak zorunda kalan insanoğlu bedeni mutlaka önümüzdeki yüzyıllarda evrimsel bir başkalaşım geçirecektir. Zira günümüzde bir işçi tezgahın önünde, sekreter veya bankacı bilgisayarın başında tüm gününü geçirmektedir. Belki de insanlar ileride yerçekimi olmayan uzayda veya su içerisinde yaşama zorunda kalacaklardır. Yine çevrede aşırı kirlenmeler oluşabilir. Bu durumda insanlar yaşamlarını özel kıyafetler içinde geçirmek zorunda kalabilirler. Sonuçta bu gibi muazzam değişimlerin olması insan bedeninde anatomik farklılıkları ortaya çıkarması kaçınılmaz olabilir.

Daha az hareket eden, stresli bir yaşam süren ve mesleki nedenlerle beline binen yükleri fazla olan, modern dünyanın insanı, bir de üzerine yanlış beslenme sonucu aldığı kilolar eklendiğinde bel ağrılarından kaçınması neredeyse olanaksızdır.