Bel Ağrısı ve Egzersizler

Egzersize Başlarken

Egzersizlere başlarken ısınma ve gevşeme hareketleri mutlaka yapılmalıdır. Gevşeme egzersizine başlamadan önce 3 dakika süreyle sırt üstü uzanılmalıdır. Bu sırada bel yatağa düz olarak bastırılmalı ve dizler de kıvrık durumda olmalıdır.

Gevşemeyi daha arttırmak için dizlerin altına yastık konması yararlı olur. Bir yandan kol ve bacaklar hafifçe sallanırken öte yandan burundan nefes alıp daha uzun sürede ağızdan verilmelidir. Bu çaba boyun sırt ve bel kaslarını daha da yumuşatacaktır. Unutmayın ki egzersiz programına gevşeme ile başlamak ve gevşeme ile bitirmek programın başarısını arttıracaktır. 

Aşağıda sözü edilen egzersizlerin günde en az 2 defa yapılması gerekir. İdeal olanı günde 3 defa yapmaktır. Bel ağrısı için yapılan egzersizleri hastanın durumuna göre 6 grupta değerlendirebiliriz. Her egzersizin ilk 2 hareketi daha basit iken sonraki hareketler giderek zorlaşmaktadır. Beşinci ve altıncı sıradaki hareketleri birkaç hafta çalıştıktan sonra denemek daha uygun olacaktır. 

A- Sırtüstü konumda iken yapılan egzersizler 

B- Yüzüstü yapılan egzersizler 

C- Oturma pozisyonunda yapılan egzersizler 

D- Dört ayak pozisyonunda yapılan egzersizler 

E- Ayakta duruş sırasında yapılan egzersizler

Sırtüstü Yapılan Egzersizler

Sırtüstü yapılan 4 farklı egzersiz vardır. Bunlar akılda kalması için bazı hayvan isimleriyle sembolleştirilmiştir.

SIrtüstü Pozisyonlar

1. Tek dizi göğse çekme (Timsah Hareketi)

Sırt üstü uzanın ve her iki bacağınızı düz bir şekilde uzatın. Bir dizinizi elleriniz yardımıyla yavaşça göğsünüze doğru getirin ve 5'e kadar sayın. Bacağınızı yavaşça indirin, bu işlemi 5 kez tekrar ettikten sonra aynı hareketi diğer bacağınızla da yapın. Bu egzersizi belli aralıklarla 20 tekrara kadar arttırabilirsiniz.

2. Dizleri birlikte göğse çekme ( Köstebek Hareketi )

Tek diz kaldırma egzersizindeki gibi bükme hareketini bu kez her iki dizinizle yapınız. Dizleriniz çekili durumda 5 saniye kadar bekleyiniz. Bu sırada ağrı meydana geliyorsa egzersize ara veriniz. Bu hareketi 5 kere tekrarlayınız. 

3. Karın kaslarını kuvvetlendirme (Kertenkele Hareketi)

Sırt üstü uzanın. Her iki dizinizi kıvırıp ayak tabanlarınızı yere koyun. Karın kaslarınızı kasıp belinizi yere doğru bastırın. Bu durumda 5'e kadar sayıp gevşeyin. Belinizi tam olarak bastırdığınızdan emin olamıyorsanız rulo halindeki bir havludan veya elinizden yardım alabilirsiniz. Bu işlemi 5 defa tekrarlayın.

4. Düz bacak kaldırma (Piton Hareketi)

Sırt üstü uzanın ve her iki bacağınızı düz bir şekilde uzatın. Bir bacağınızı dizinizi bükmeden yukarıya doğru kaldırın. Bu esnada diğer bacağınızın düz olmasına dikkat edin. Daha sonra 5'e kadar sayın ve bacağı yavaşça yere indirin. Bu hareketi 5 defa yapın. Daha sonra diğer bacağınızla aynısını tekrar edin.