Tırnak Batması

Tırnak batması basit olsa da ayak sağlığını bozan ve kişiyi ciddi olarak rahatsız eden bir durumdur.

Çok kısa kesilen tırnaklar bazı kişilerde tırnak batmasına neden olabilir. Bunlarda tırnak yatağı cilt içine doğru gömülerek büyür. Bu durum genellikle sıkı ve dar bir ayakkabı giyenlerde daha kolayca ortaya çıkar. Tırnak batması olanlarda bir süre sonra infeksiyon gelişebilir. Şiddetli ağrı, şişlik ve dokunmakla artan hassasiyet son derece rahatsız edicidir. Tırnak yatağı kenarında cerahat akıntısı başlar ve zamanla cilt dokusu batan tırnak üzerinde giderek büyümeye başlar. 

Tedavi

İlltihaplanmış olan bu batık tırnağın mutlaka hekim tarafından çekilmesi gerekir. Hemen antibiyotik uygulamasına başlanmalıdır. Ayak günde 4-5 kez sıcak, sabunlu suya sokulur. Tırnak yatağına özel steril gazlı bez konulur ve günlük olarak değiştirilir. Çoraplar sık sık değiştirilmelidir. Çok kez ayakkabı yerine terlik giymek gerekir. Zamanla batma yeniden tekrarlarsa tırnak yatağını düzeltici bir operasyon söz konusu olabilir. 

Korunma

Tırnak batmalarından korunmak için tırnak kenarlarını yuvarlak değil mutlaka köşeli kesmek gerekir. Tırnağın uzunluğu cilde gömülmeyecek uzunlukta olmalı, tırnak kenarları elle koparılmamalı ve sıkı ayakkabılardan sakınılmalıdır. Elbette, ayaklar her vakit temiz tutulmalıdır.