Sudeck Atrofisi

Ayak veya bacakta travma veya alçılama sonrasında ortaya çıkan ciddi bir bozukluktur. Tedaviye erken başlanmazsa telafisi güç bazı sorunlara yol açar.

 Genellikle bacakta uygulanan ve ayağı sıkan alçılardan sonra ortaya çıkar. Bacakta önce ağrı, sıkışma hissi, morarma gibi sorunlar belirir. Bu durumda ayağı sıkan alçılar derhal çıkarılmalı ve acil tedbirler alınmalıdır.

Ayak derhal istirahat konumunda ve yukarıda tutulmalıdır. Vakit geçirmeden damarlardaki spazmı kaldıran ilaç tedavisi başlatılmalıdır. Bazı hastalara manyetik alan, interferens akım, kriyoterapi gibi özel fizik tedavi uygulamaları yapılmalıdır. Geç kalınan vakalarda ilk dönemde ayakta bulunan ödem yerini adalelerde erimeye (atrofi ) terk eder. His kusurları hareket etmede sınırlanma gibi sorunlar hastaları canından bezdirir. Bu evrede tedavi giderek zorlaşır. Sıcak-soğuk alterne banyolar, geri dönüş akımlarını kolaylaştıracak özel masajlar veya tedavi cihazları kullanılmalıdır. Nadir durumlarda damarların açılması için özel cerrahi girişimler gerekebilir.