Metatars Ağrısı

Ayak parmaklarının ayak tabanına bağlandığı anatomik bölgeye metatars adı verilir. Bu bölgede ayak eksenine dik derinliği oldukça az bir kavis vardır. Ayaktaki diğer kavis ise ayak eksenine paralel büyük kavistir. Bunun çökmesine düz tabanlık veya taban çökmesi denilirken diğerine metatars çökmesi veya metatars ağrısı adı verilmektedir.

Ayak parmaklarına yakın olan bu bölgede çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlara “ metatarsalji “ adı verilir. Bu durum ayakta fazla duran kişilerde veya bu gibi mesleklerde çalışanlarda görülebilir. Bu nedenle ayakta durmak, bu konumda iş yapmak kişiye çok ızdırap verebilir. Her yaşta görülen bu hastalık bazen diğer ayak problemleriyle beraber de olabilir. Örneğin halluks valgus veya ayak tabanında çökme ile sıklıkla birliktedir.

Tedavide özel egzersizler, fizik tedavi yöntemleri ve bu bölge için hazırlanmış tabanlıklar verilir. Bazı durumlarda sorun sadece metatars bölgesinde ise ayakkabının içine yerleştirilecek "metatars yastığı"denilen bir aparey gerekebilir.