Huzursuz Bacak Sendromu

Bu hastalıkta, hareket halinde veya istirahatte bacak veya ayaklarda huzursuzluk görülür. Her cinste ve yaşta bulunmasına rağmen kadınlarda ve orta yaşı devirenlerde daha fazla oranda rastlanır. Devamlı olarak ayaklarında yanma, çekilmeler, karıncalanmalar, elektriklenmeler ve uyuşmalar olması nedeniyle çok huzursuz olan hastalar istemsiz olarak bacaklarını devamlı hareket ettirmek ihtiyacındadırlar.

HBS'si olan hastalar başlarını yatağa koyduğu andan itibaren gün içerisinde boyutu pek anlaşılmayan sorunları birdenbire artar ve onları uyutmayacak kadar büyük bir dert haline döner. Uykusuz geçecek yeni bir gecenin başlayacağını eski deneyimlerinden bilen hastamız bu gece vakti yine ileri derecede huzursuzdur. Aynı şekilde yatakta beraber yattığı kişinin de gecesi pek hayırlı olmayacaktır. Yatakta sürekli bacaklarını ovuşturan bir süre sonra kalkıp dolaşmak zorunda kalan hatta duşlara girmek zorunda kalan H.B.Sendromlu hastalar bu yüzden uyku kalitesi bozuk ve devamlı yorgunluktan şikayetçi konumdadır.

Huzursuz bacak sendromu olanlar doğru düzgün sinema, tiyatro ve konser seyredemezler. İstemsiz olarak devamlı ayaklarını sallayan bu kişiler bunu fark ettikleri anda mutsuz olurlar. Eğer sahneye çok yakın otururlarsa sanatçının gözü takıldığında dikkatinin dağılma olasılığının yüksek olduğu gözden uzak tutulmamalıdır. Bu nedenle konseri yarıda bırakan huysuz sanatçılar da olmuştur.

Huzursuz bacak sendromunun nedenleri bazen bir başka hastalığın uzantısı olabilir. Diyabet, kanda demir eksikliği anemisi, depresyon giderici ilaçlar bu duruma yol açabilir. Bel fıtığı operasyonları sonrası, böbrek hastalığı, diyalize giren hastalar ve Parkinsonlu kişilerde bu sendrom ortaya çıkabilir. Alkol kullanan kişilerde hatta gebeliğin 20. haftasındaki birçok kadında bu duruma rastlanabilir. Hiperaktif çocuklarda bazen büyüme ağrıları ile karıştırılan H.B.S ağrıları olabilir. 

Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde kişilere kötü alışkanlıklardan arınmış bir yaşam sürmesi önerilir. Varsa kahve ve alkol bırakılmalı, düzenli egzersiz yapılmalıdır. Hastaların bol su içmeleri ve sıkmayan rahat ayakkabılar giymesi önerilir. Spor yapmıyorsa buna başlamasının gerekli olduğu anlatılmalıdır.

HBS olan kişilere B12 vitaminleri verilmeli varsa demir eksikliği giderilmelidir. Yine vücutta dopamin eksikliği varsa bunun tespit edilip yerine konması gerekecektir. Fizik tedaviler, ozon tedavisi, ayaklara damarları çalıştırıcı soğuk- sıcak alterne banyolar yapılmalıdır. Kuşkusuz tedavide bazı özel ilaçlar da kullanılması gerekmektedir.