Damarsal Sorunlar

Ayak damarlarında dolaşımın sınırlandığı çeşitli hastalıklarda zamanla ayaklarda tıpkı şeker hastalığında olduğu gibi ciddi yaşamsal sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Bourger Hastalığı

Tıkayıcı karakterde bir damar hastalığıdır. Ayakta bulunan damarlarda dolaşım sorunları ortaya çıktığında ilk olarak ayak cildinin rengi solar ve soğur. Kıllar dökülür kolayca yaralar oluşur.  Yürüme sırasında erken yorulma nedeniyle önce topallama başlar. Daha sonraki dönemlerde kişi hiç yürüyemez ve durmak zorunda kalabilir  hatta çömelmek zorunda kalınır. 

Hastalık ilerleyince ayak dolaşımı iyice bozulur ve neredeyse canlılık belirtileri sönmeye başlar. Bazı durumlarda tıkanan yerin altındaki seviyeden ayağın kesilmesi söz konusu olabilir. Hastalığın bazen tek nedeni sigara olabilir. Bu durumda derhal sigara terk edilmeli ve diyabetik ayakta uygulanan tedavi seçenekleri uygulanmalıdır. Ek olarak ayaklarda dolaşımı artırmak için damarların çalışmasını sınırlayan sempatik sinir sistemine yönelik bazı cerrahi girişimler (sempatektomi) gündeme gelebilir.